Csalánlé készitése a fenyőcsemete tápoldatozásához
A csalánlé oldat elkészitése nagyon egyszerű.
Keressünk egy edényt ami nem lehet fémedény, mert a a csalánlé erjedésekor keletkező vegyletek oldhatják a fémedény oldalát. A csalánlé készitéséhez megfelelő a műanyag, fa, cserép, vagy kőedény.
A csalán évente többször virágzik. Mi azt figyeltük meg, hogy egy szezon alatt minimum háromszor. A tápoldathoz a csalánt a virágzása előtti időszakokban szedjük.
Szedjünk kb. 1 kg csalánt a fiss hajtásokból. 1 kg mennyiség 1 jó nagy maréknyi mennyiség.
Ezt engedjk föl 10 liter vizzel, ha lehet esővizet használjunk.
Ha nem akarunk méricskézni, akkor az edénybe tegyünk csalánt, jól nyomkodjuk meg, és annyi vizzel töltsük föl, amennyi ellepi a csalánt.
Fontos hogy a vauz lepje el a csalánt, ezért tehetünk köveket nehezéknek a csalán ágaira.
Ezzel gyorsithatjuk is a csalán erjedését.
Ha összeapritjuk a csalánt, attól is gyorsabb lesz az erjedés, előbb elkészül a tápoldatunk.
Fenyőcsemete, fenyőfa permetezése csalánlével
Ha a tűlevelekre permetezéssel juttatjuk ki, szűrjk át nagyon kicsi lyukú szűrőn, nehogy elduguljon a permetezőnk. Ha az oldatot a fenyőcsemete, fenyőfa tövéhez öntjük, akkor nem kell átszűrni az oldatot.
A tápoldatunkat naponta keverjük meg. Naponta legalább egyszer, de jót teszünk vele ha többször megkevernénk, mert ezzel segitjük az erjedést, oxigént adunk a csalánlének.
Ha az edényünket kitesszük a napra, ezzel is gyorsitjuk az erjedés folyamatát.
A csalánlé oldat akkor kész, ha már nem habzik, a szine méregzöld, és a szagának is kezd elmenni a szúróssága.
Ekkor már ha akarjuk, le is takarhatjuk az edényünket jól záródó tetővel.
Ezt a csalánlevet bármikor föl tudjuk használni, és sokáig eltartható.
Ha a tűlevelekre permetezéssel juttatjuk ki, szűrjk át nagyon kicsi lyukú szűrőn, nehogy elduguljon a permetezőnk.
Figyelem!
A csalánlevet takarjuk le, mert a kis állatok és a madarak ha inni próbálnak belőle, akkor nehogy tragédia legyen belőle.
Takarásra legjobb a drótháló amit fakerettel megerősitünk, igy a csalánlé levegőt is kap.
Amikor csalánt szedünk, előfordulhat hogy megcsip bennünket, ami kellemetlen lehet, pláne ha nagyobb részen csip meg bennünket a csalán.
A viszkető, égő érzést gyorsan megszüntethetjük:
-szódabikarbónához adjunk annyi vizet, hogy kenhető állagú legyen, és ezzel kenegessük a viszkető égő csipés helyét
-alkohollal dörzsöljük be a csaláncsipés bőrfelületét, addig dörzsöljük, amig el nem múlik ez az égető érzés
Ha zöldséget termesztünk, ugyanolyan jó ez a tápoldat mindenfajta zöldséghez, mint a fenyőcsemete tövéhez és túleveleihez.
A fokhagyma, a vöröshagyma, a babfélék, és a borsőfélék nem kedvelik a csalánlevet, mert nem szeretik ezek a növények a sok nitrogént.