Normand fenyő nordmann fenyő ezüstfenyő lucfenyő karácsonyfa fenyőfa luc
A kávécserje gondozása során néhányan elkövetik azt a hibát, hogy nyáron kiteszik az erkélyre, ahol közvetlenül éri a napsütés. Igaz, hogy a kávé a trópusi, szubtrópusi éghajlaton honos, ám a direkt napfényt nem kedveli. A kávénövény a félárnyékos helyeken érzi igazán jól magát. Bár nyáron jól érzi magát odakint is, és elviseli, ha melegebb van, a 20 fok körüli hőmérséklet a leginkább kedvező a számára.
Nyáron tehát kiteheted a szabadba, a fentiek figyelembevételével. Télen viszont fontos, hogy 15 foknál ne legyen körülötte hidegebb, mert akkor ledobja a leveleit.
A kávécserje öntözésénél az arany középút a tökéletes megoldás: ne száradjon ki a földje, de ne is áztasd el. A legjobb akkor öntözni, ha a földjének felső rétege már kicsit száraz, de alatta még nedves a talaj. Persze csak mértékkel locsolgasd, hogy ne kapjon egyszerre túl sok vizet.
Két esetben érdemes kicsit növelni a vízmennyiséget:
Tápoldatot az első évben a kávécserje nem igényel. Az ennél idősebb kávénövényt kéthetente érdemes tápoldatozni, márciustól szeptemberig.
Ha jól csinálod, a növényed szépen fog fejlődni, lehet, hogy valóságos kis kávéfa lesz belőle. Ha megfelelő volt a kávécserje gondozása, a negyedik évben hozhat először termést. A kávévirágból zöld termések lesznek, amelyek az érés során néhány hónap elteltével bepirosodnak.
Az élénkpiros kávétermés szüretelhető. A piros burok lehántásával előbukkan a sárgás árnyalatú kávébab. A kávébabokat meleg, szellős helyen érdemes kiszárítani. Pár napos szárítás után pedig pörkölheted a saját termesztésű kávébabot.